tag:blogger.com,1999:blog-7975677658900394828.post2911557397533509479..comments2023-12-12T07:32:19.101-08:00Comments on IdrisTalu: Gulai asam rong - resipi istimewa dari RaubIdris Taluhttp://www.blogger.com/profile/10057156754199546707noreply@blogger.comBlogger8125tag:blogger.com,1999:blog-7975677658900394828.post-22237594327522913122016-02-15T16:27:43.664-08:002016-02-15T16:27:43.664-08:00Daun cemomok, suami saya org jerantut panggil dau...Daun cemomok, suami saya org jerantut panggil daun kesing, mmg bau mcm kesing, tp bila masuk dlm gulai asam rong ni, tkde dah bau tu. Menjadikan gulai asam rong lg sedap. Klu sebelah gombak ni, selalunya org asli yg byk guna daun kesing dlm masakan mereka. ida home delightshttps://www.blogger.com/profile/00737351474767089199noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7975677658900394828.post-90144600502479181402015-08-17T01:00:58.723-07:002015-08-17T01:00:58.723-07:00Betol ke kalau tak kene cara asam rong betukar jad...Betol ke kalau tak kene cara asam rong betukar jadi tanahEhsanhttps://www.blogger.com/profile/03226950067172384472noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7975677658900394828.post-17399203604036863802012-01-15T13:00:04.692-08:002012-01-15T13:00:04.692-08:00Mungkin ada pembaca yang boleh tambah info daun ce...Mungkin ada pembaca yang boleh tambah info daun cemomok?Idris Taluhttps://www.blogger.com/profile/10057156754199546707noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7975677658900394828.post-69459995324768856322012-01-13T05:17:32.996-08:002012-01-13T05:17:32.996-08:00Wa’alaikumussalam Puan Madiha @ Ratna,
Terima kas...Wa’alaikumussalam Puan Madiha @ Ratna,<br /><br />Terima kasih atas catatan menarik dari Puan. <br /><br />Saya juga mengalami hal yang hampir serupa semasa mula berkhidmat di Kuala Lipis awal tahun 1971 dahulu. Bila saya tengok kuah gulai asam rong, hati kecil saya berkata-kata, “Bolehlah ke aku makan benda ini?” Bila sudah makan dan mulai berpeluh – barulah saya tahu rupanya sedap. Pertama kali merasa gulai asam rong, saya sudah terpikat dengannya.<br /><br />Sebenarnya, jenis sayuran yang nak dimasukkan ke dalam gulai asam rong itu terpulang kepada selera masing-masing. Pengalaman saya selama berada di Pahang, ada yang memasukkan putik labu yang kecil, ada juga yang masukkan hirisan betik muda @ mengkal – sedap belaka.<br /><br />Berkenaan daun cemomok itu biasanya mudah diperolehi di Pahang saja – mungkin kerana kerap digunakan sebagai pelengkap dalam gulai asam rong. Satu lagi daun yang jarang kita gunakan ialah daun salam.<br /><br />Wassalam.Idris Taluhttps://www.blogger.com/profile/10057156754199546707noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7975677658900394828.post-79502125053757216722012-01-13T01:10:29.702-08:002012-01-13T01:10:29.702-08:00Assalamualaikum..
Tumpang bersembang pasal gulai ...Assalamualaikum..<br /><br />Tumpang bersembang pasal gulai asamrong ni.. teringat semasa pertama kali org kampong saya ikut rombongan menghantar saya ke rumah mertua masa majlis sambut menantu tahun 1999. Semua menyangka gulai asamrong ayam masa kenduri tu gulai kari.. semua confident je mencedok ke nasi. Tapi bila masing2 makan.. masing2 terkejut sebab terlampau pedas.. hehe.. kelakar ada.. kesian pun ada.. hehe.. <br /><br />Memang betul gulai asamrong di Raub (kg mertua sy Kg. Ulu Sungai tak jauh dari Teknology Park) memang gunakan cili padi kampong yang banyak. Kalau kurang maka kurang ummphh la gulai tersebut. Rencahnya memang nak kena pandai agak.. kalau terkurang asamrong gulai kurang lemak & cair.. kalau terlebih asamrong pula.. gulainya terasa pahit.. Pertama kali makan tak terasa sedapnya lagi.. tapi masuk 2 atau 3 kali makan.. boleh ketagih dibuatnya.. hehe.. kat rumah saya pun sentiasa simpan stok asamrong yang mertua buat.<br /><br />Dalam gambar kat atas tu.. ada ramuan yang tertinggal (atau mungkin kehabisan stok masa tu).. sepatutnya kena letak sedikit daun cemomok (spt daun kunyit tp agak tebal & hijau gelap warnanya & berbau seperti pepijat) barulah orang kata betul2 pior gulainya.. saya selalu bawak balik ke PJ daun cemomok kemudian dibiarkan kering & disimpan. Bila nak masak gulai asamrong.. boleh gunakan daun cemomok yang dikeringkan tu sebab di KL ni.. manalah nak jumpa daun tu.. kesum & bunga kantan mudah nak cari.. saya pernah masukkan entry pasal buah perah (edisi mencari buah perah di hutan) & gulai asamrong dalam fotopages saya tak lama dulu.MaDiHaA a.k.a Ratnahttps://www.blogger.com/profile/17396762012945997735noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7975677658900394828.post-46741708512147617682012-01-10T21:28:08.399-08:002012-01-10T21:28:08.399-08:00Betul Tuan Haji Hashim,
Jeruk perah dijeruk macam...Betul Tuan Haji Hashim,<br /><br />Jeruk perah dijeruk macam menjeruk petai juga. Cara memakannya juga macam memakan jeruk petai. Jeruk perah banyak dibuat di negeri-negeri yang banyak buah perah - seperti Pahang, Perak, Kelantan dan sebagainya.<br /><br />Asam rom (sesetengah tempat menyebutnya sebagai rong) hanya dibuat di Pahang saja. Semasa saya duduk di Kuala Lipis dulu, kami mencari asam rom sampai di Kampung Merting (pertengahan jalan Sungai Pahang) antara Kuala Tembeling dan Kuala Tahan. Di situ banyak dibuat asam rom ini.Idris Taluhttps://www.blogger.com/profile/10057156754199546707noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7975677658900394828.post-64557130008138002082012-01-10T21:12:02.158-08:002012-01-10T21:12:02.158-08:00Jeruk perah tidak sama dengan asam rom (rong). Jer...Jeruk perah tidak sama dengan asam rom (rong). Jeruk perah ialah buah perah kena direbus terlebih dahulu. Setelah masak barulah dijeruk. Jeruk perah dicampur bersekali jeruk petai. Apabila dimakan bersama nasi. Aromanya apatah lagi setelah kita menyenangkan diri (ease) baunya satu selekoh belum tentu hapus, aduh!Hashim Zabidihttps://www.blogger.com/profile/06113283222714223467noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7975677658900394828.post-722806125844923862012-01-10T21:01:17.634-08:002012-01-10T21:01:17.634-08:00Kali pertama merasa gulai rom (asam rong)tak bekej...Kali pertama merasa gulai rom (asam rong)tak bekejar ke rumah termenung tuan haji! ha ha ha<br /><br />Gulai rom asli tidak dirampai dengan ikan atau daging tetapi daun betik semata.Hashim Zabidihttps://www.blogger.com/profile/06113283222714223467noreply@blogger.com